El tractament tòpic més eficaç per a l’alopècia androgenètica és el minoxidil. El mecanisme d’acció del minoxidil no es coneix amb exactitud.
S’ha plantejat una possible alteració del metabolisme androgènic en el cuir cabellut, o també un efecte vasodilatador que pot augmentar la microcirculació sanguínia al voltant del fol·licle pilós. No augmentarà el nombre de cabells, sinó que estimularà als fol·licles que estaven perdent la seva funció perquè la recuperin.
Aquesta recuperació es produirà després de 4 mesos o més de tractament, i la intensitat varia de persona a persona. Però si se suspèn el tractament, es deté la millora, i l’alopècia pre-tractament torna en 3-4 mesos. En els homes el minoxidil s’utilitza al 5% i en les dones al 2% (es pot usar al 5% però sota recomanació mèdica). Pot causar irritació del cuir cabellut, sequedat de pell, i fins i tot una certa dermatitis.
Altres opcions de tractament són els inhibidors de l’enzim 5-alfa-reductasa per via oral. Aquest enzim és la responsable de la transformació a forma activa dels andrògens en pell i altres òrgans, amb el que, detenint la seva acció, és possible detenir la influència dels andrògens sobre la caiguda de cabell.
Els comprimits anticaiguda de venda lliure solen utilitzar extractes de sabal (Serenoa repens), carbassera (Cucurbita pepo) o alguna altra planta capaç d’inhibir la 5-alfa-reductasa. En els casos més severs es pot recórrer a la finasterida, però pels seus efectes adversos el seu ús ha de ser controlat pel metge.
Aquestes opcions són vàlides quan has notat l’alopècia recentment. Recorda que aquests tractaments són “una carrera de fons”, ja que no veuràs resultats fins passats 3 mesos. Si notes millora, pots continuar, però si no la notes, no deixis passar molt de temps abans d’anar al dermatòleg. I si ja ha passat el temps i tens una zona sense cabell ben definida la solució passarà per les perruques o els implants capil·lars.
|